Προς αξιοποίηση ο πλούτος του σπηλαίου Γερανίου

 

spilaio1

Ένα σπήλαιο που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τις εργασίες διάνοιξης της εθνικής οδού και έκτοτε περιμένει τη μέριμνα του κράτους είναι αυτό στο Γεράνι, το οποίο επισκέφθηκε για μία ακόμα φορά την Παρασκευή κλιμάκιο αρχαιολόγων από την Εφορεία παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟΤ.

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν η προϊσταμένη της εφορείας, κα Ελένη Παναγοπούλου, η οποία βρέθηκε στο σημείο μαζί με αρχαιολόγο της υπηρεσίας, τοπογράφο και τους τοπικούς φορείς, τον αντιδήμαρχο Κωστή Ηλιάκη, τους εκπροσώπους του τοπικού συμβουλίου του Γερανίου, καθώς και την αρχαιολόγο Ειρήνη Γαβριλάκη.

Η κα Παναγοπούλου υποστήριξε ότι πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού θεωρεί ότι μπορεί το έργο ανάδειξης του σπηλαίου να προχωρήσει, δεδομένου ότι υπάρχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ του ΕΣΠΑ στο δήμο Ρεθύμνου.

«Το Γεράνι είναι μεγάλου ενδιαφέροντος σπήλαιο για μας. Έχει πολύ σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα. Θέλουμε να αποκατασταθεί και να γίνει επισκέψιμο, βέβαια με πολύ ήπιες παρεμβάσεις, που θα αναδεικνύουν το αρχαιολογικό τοπίο.

Προσπαθούμε με τον κ. Ηλιάκη να βρούμε τους τρόπους να αναπτύξουμε και την πρόσβαση για τα ΑμεΑ που είναι υποχρεωτική για το έργο και για το πληροφοριακό υλικό και να αποκαταστήσουμε γενικότερα το τοπίο με τοπική βλάστηση, προκειμένου να συνδέεται και με τον περίπατο από το φαράγγι.

Θα είναι μέχρι ενός σημείου η πρόσβαση μέσα στο σπήλαιο με ένα πλάτωμα θέασης, ενώ θα υπάρξει και μία μικρή ανασκαφή και στο μέλλον, όσο θα είναι επισκέψιμο, θα μπορούν να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και να λειτουργήσουν σαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», είπε η κα Παναγοπούλου, συνεχίζοντας: «Τώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν διάφορες αδειοδοτήσεις που πρέπει να ληφθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς υπάρχουν και μερικές ευθύνες για διάφορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς την άδεια του υπουργείου. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το έργο τώρα, όπως πρέπει».

Στις προτεραιότητες είναι η δημιουργία μίας εξέδρας στον προθάλαμο του σπηλαίου, από όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να έχει άποψη για όλο το χώρο του, αφού οι αίθουσες είναι επιμήκεις και έχουν μήκος περίπου 51 μέτρα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Κωστής Ηλιάκης σημείωσε: «Υπάρχει ένας φάκελος μελετών, που πιθανόν να χρειαστούν επικαιροποίηση. Το βασικό είναι να γίνει η πρώτη έγκριση των αρχιτεκτονικών, ηλεκτρομηχανολογικών και στατικών που απαιτούνται για το σπήλαιο και να περάσουν από το ΚΑΣ. Ήδη ο δήμος Ρεθύμνου έχει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το ΟΣΑΠΥ. Έχουμε καθορίσει το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ μόνο για το σπήλαιο Γερανίου».

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, η οικιστική ανάπτυξη και ο δρόμος έχουν συντελέσει δυστυχώς πολύ στις καθυστερήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υπάρξει, ωστόσο πλέον εκφράζεται η ελπίδα ότι το έργο θα προχωρήσει και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή.

«Είναι στόχος για όλη την περιοχή και φυσικά και για το δήμο Ρεθύμνου και φιλοδοξούμε ότι με την ανάδειξη του σπηλαίου θα δώσουμε προοπτική ανάπτυξης και τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη την ευρύτερη περιοχή, που είναι ιδιαιτέρου κάλλους», κατέληξε ο κ. Ηλιάκης.