Τοπωνύμια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω Τοπωνύμια, καθώς όλα σχεδόν προέρχονται από την περιπετειώδη εποχή των Μεσαιωνικών καιρών, χωρίς να αλλοιωθούν στο πέρασμα του χρόνου. Εκφράζουν τα περισσότερα έννοιες της ζωής και της ιστορίας αυτού του τόπου.
-Βάρδιες (όρος Φρουριακός). Βενεράτα (Βενέρης).
-Βίγλες. Έχει πανοραμική θέα προς το πέλαγος (σημαίνει Παρατηρητήριο).
-Θόλατα. Τεράστιοι θολωτοί χώροι. Σήμερα είναι αποθήκες ή κατοικίες.
-Καμάρι. Όρμος στα βόρεια του χωριού. Εξηγείται είτε από τη φυσική του ομορφιά, που τον καμαρώνουν, είτε από θολωτό πηγάδι της περιοχής.
-Κατρακάζια: περιοχή, με λίγα χαρουπόδενδρα, θυμάρια και αστιβίδες. Προσωπικά πιστεύομε, ότι η ονομασία αυτή είναι παραφθορά της Ενετικής GRATACASA, που προαναφέραμε

.-Λατόμι: είναι αρχαίο λατομείο, από τις πέτρες το οποίου κατασκευάστηκαν και τα Θόλα. Η εξωρυγμένη, με τον καιρό πέτρα, άφησε κοίλωμα. Τούτο γέμιζε με τα νερά της βροχής, που ήταν χρήσιμα σε εποχή λειψυδρίας.
-Μπουρμπάδα. Απόκρημνη ακτή στ' Ανατολικά του Όρμου Καμάρι.
Σε ώρες τρικυμίας δημιουργείται μεγάλος θόρυβος και από τις ρωγμές των γύρω βράχων, εκσφενδονίζονται σε μεγάλο ύψος θαλάσσια νερά.
Εμείς μ' αυτή την περιγραφή, εξηγούμε τον όρο σαν παραΦθορά της Ιταλικής λέξης ΒΟΜ BARDA (Μπομπάρδα, γνωστό μεγάλο κανόνι παλαιοτέρωνεποχών).
-Νεβέλο. Είναι περιοχή, με χαρουπόδενδρα. Μήπως προέρχεται από το Ιταλικό Ν ΕVAIO, που σημαίνει χιονοσκέπαστο τόπο;
- Τζιλιάρης. Χαράδρα, που περνά ο Γεροπόταμος. Στα πλάγια της είναι πολλές σπηλιές. .
'Αλλα Τοπωνύμια του Γερανιού που το καθένα από το όνομα και μόνο δίνει το στίγμα της ετυμολογίας του.
-Αμπέλια: Τοποθεσίες που όπως και το όνομα δείχνει αποτελούνται από αμπελώνες .
- Πάνω αμπέλια ή Μάζες: Νότια και ανατολικά του Γερανιού, που χάρη στη δωρεά των ΑδελΦών Βαρδινογιάννη, έγιναν βατά με αυτοκίνητο και αξιοποιήθηκαν .
-Κάτω Αμπέλια: Στην είσοδο του χωριού, μια αναπνοή από τη θάλασσα, σήμερα αγροικίες.
-Ξεροπέρβολα: Τοποθεσία ανατολικά του χωριού, γεμάτο ελαιώνες, πάνω από το Γερανιώτικο Φαράγγι. Όπως δείχνει και το όνομά τους, θα πρέπει να ήταν εδώ παλαιότερα περιβόλια που αρδεύονταν από τα πηγάδια του παρακείμενου ξεροπόταμου ή μποστάνια.
-Κερατιδές: Βόρεια του Γερανιού προς τη θάλασσα. Τόποι με χαρουπιές και περιβόλια.
-Φορερή: Βόρεια του χωριού, συνορεύει με τη «Βάρδια», κάτι που δείχνει ότι ίσως το όνομα θα πρέπει να ήταν «Φοβερή)) από το φόβο που η φυσιογνωμία του τοπίου μεταδίδει στον θεατή.
-Μαλαντρή: Βοσκότοποι δυτικά του Γερανιού και βόρεια, εκτείνονται μέχρι τη θάλασσα.
Συναντούμε ακόμη στο Γεράνι τα Τοπωνύμια: Σωροί, Πριναρές, Αλώνια, Καλοσυκιάδες, Χάλαρα, Ασπαλαθές, Σοχώρα, Καθάριο, Μάζες, Ρίζες, Τραχάλες, Λάκκος, Λουρί, Δρυγιαδές, Λέσκα, Μπαλαρί, Κόλυ΅πος, Λαγκός, σ'τση Λυγιάς τ' Αυλώχι, Μετοχιανά, Καψόσπιτα, Στέρνα, Βεδεριανά, Μετοχιανά και πολλά άλλα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι και τα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Γερανιού, κυκλώνονται από αγροτικούς δρόμους.
Το Γεράνι, είναι το χωριό με το μεγαλύτερο ίσως οδικό αγροτικό δίκτυο στο νομό Ρεθύμνης.

(Τα ως άνω Τοπωνύμια καθώς και οι επεξηγήσεις, παραχωρήθηκαν από τον Δημοσιογράφο Βαγ.Κων. Νικολακάκη.