Γεράνι Ρεθύμνου

Διάφορες φωτογραφίεςΤο Γεράνι βρίσκεται 7 χιλ δυτικά του Ρεθύμνου και ανήκει στο Δήμο Νικηφόρου Φωκά. Το Γεράνι προνομιούχο ως προς την θέση του συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Είναι εκεί έτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας φιλοξενήσει.

Ξεκινώντας την περιγραφή μας από την θάλασσα, στο Γεράνι βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες του νομού μας. Σαν παραλία δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά αυτό αποτελεί

και την ομορφιά της. Πρόκειται για έναν κόλπο με βότσαλα και «βραχώδη θέα» ιδανικός προορισμός και για ψαροτουφεκάδες.
Το γραφικό παρεκκλήσι της Παναγίας της Καμαριανής αγναντεύει το Κρητικό Πέλαγος και στέκει εκεί σαν Φάρος που σου δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις.
Παραπάνω και καθώς περνάς κάτω από την γέφυρα της Εθνικής Οδού ξεκινάς να ανακαλύπτεις την ομορφιά του χωριού. Το Γεράνι με τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά στενά κατακλύζεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες από επισκέπτες που δίνουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στο χωριό, χωρίς όμως να αλιώνεται η ταυτότητα του γνήσιου κρητικού χωριού που τηρεί πιστά τις παραδόσεις και έθιμα. .

Ο πληθυσμός του ανέρχεται περί τους 1000 κατοίκους με έντονη αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης ανοικοδόμησης του. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με οικοδομικά επαγγέλματα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Στο Γεράνι λειτουργεί κλασικό νηπιαγωγείο και εξαθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Οι υπόλοιπες βαθμίδες καλύπτονται από τα σχολεία του Ρεθύμνου.
Υπάρχει και αγροτικό ιατρείο που στεγάζεται στο κτίριο του εκπολιτιστικού συλλόγου. Το οποίο είναι και υπεύθυνο για την δημιουργία του. Το ιατρείο επισκέπτεται αγροτικός ιατρός δυο φορές το μήνα.

Το Γεράνι έχει αναδείξει πολλούς επιφανείς ανθρώπους αλλά και πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου. Από το χωριό κατάγεται και ο »Γεώργιος Ηλιακάκης, εκπαιδευτικός, ένας από τους πιο μορφωμένους Ρεθύμνιους του περασμένου αιώνα. ο Αποστόλης Γερανιώτης (Αποστολάκης) που έδρασε στην Κρητική Επανάσταση. Αλέξιος Πετρίδη ζωγράφος.

Αυτό είναι το Γεράνι ένας γνήσιος Κρητικός προορισμός