Μπαίνοντας στο GERANI HotSpot μπορείται να παραμείνετε συνδεδεμένοι για 60 λεπτά. Μετά το πέρας των 60 λεπτών , θα αποσυνδεθείτε αυτόματα αν το επιθυμείτε μπορείται να επανασυνδεθείτε. Τα στατιστικά και το δίκτυο απεικονίζονται στο http://www.gerani-rethymno.gr/internet-wi-fi.html Για τυχόν απορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο δικτύου Γ. Μαρινάκης email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ: 6944508299  

 

 

 

 

Για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δικτύου μπορείτε να επικοινωνείτε με τον υπέυθυνο του δικτύου Μαρινάκης Γεώργιος- 6944508299 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                   

koudΤα παρακάτω ηχητικά ντοκουμέντα παραχωρήθηκαν από τον γηραιότερο άνθρωπο της περιφέρειας, τον Πέτρο Κλαψινό (Κουδουνιάρης), γεννηθείς 05-04-1906.Ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γεράνι και είναι πράγματι πολύτιμες οι πληροφορίες που μας δίνει για πολλές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας όπως την Τουρκοκρατία, την Γερμανική κατοχή καθώς και πληροφορίες που αφορούν την καταγωγή και την ιστορία των οικογενειών του χωριού. Οι πληροφορίες του προέρχονται τόσο από προσωπικές του εμπειρίες, αφού έχει λάβει μέρος σε πολέμους και έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά, όσο και από αφηγήσεις των παλαιότερων που θυμάται με απίστευτη για την ηλικία του διαύγεια και λεπτομέρεια. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσε και για το πολύτιμο υλικό που ευελπιστούμε να μείνει παρακαταθήκη για τους νεώτερους. Η συνέντευξη πάρθηκε στη κατοικία του στο Γεράνι, στις 12-07-09 από τους Αποστόλη Αποστολάκη και τον Γιώργο Μαρινάκη και παρατέθηκε αυτούσια.

Οικογένειες Ονόματα και καταγωγές
Απόσπασμα διάρκειας 0:10:55

Απόσπασμα διάρκειας 0:01:16

 

Τι μας είπε για την Τουρκοκρατία στο Γεράνι
Απόσπασμα διάρκειας 0:03:16

 

Τι μας είπε για την Γερμανική κατοχή
Απόσπασμα διάρκειας 0:02:03

 

Ο καπετάν  Αποστόλης ο Γερανιώτης
Απόσπασμα διάρκειας 0:05:07

Απόσπασμα διάρκειας 0:00:57

 
Ο Πετρες
Απόσπασμα διάρκειας 0:01:49

 
Φόνος του Γύπαρη και τα αντίποινα
Απόσπασμα διάρκειας 0:05:34

 
Οι ιστορία της Παναγίας  τη Καμαριανη
Απόσπασμα διάρκειας 0:01:49

 
Εκφόρτωση Ρώσικου οπλισμού στο Γεράνι
Απόσπασμα διάρκειας 0:02:13

 
Ο Γέρο Μάξης
Απόσπασμα διάρκειας 0:02:03
 

Πολιούχος του χωριού είναι ο Αϊ-Γιώργης και τιμώντας τη μνήμη του κάθε χρόνο στη γιορτή του, οι Γερανιώτες και όχι μόνο, μετά την καθιερωμένη λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας, απολαμβάνουν, στο προαύλιο της εκκλησίας πλούσιο γεύμα ,που προσφέρει ο πολιτιστικός σύλλογος.

Η μέρα του Αγίου Γεωργίου θεωρείται τοπική αργία και τα σχολεία στο Γεράνι είναι κλειστά.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που είναι και το προσκηνητάρι της εκκλησίας είναι βυζαντινής τέχνης και φέρει ίχνη πυρκαγιάς στην πίσω πλευρά. Είναι ένα αριστούργημα τέχνης που θα πρέπει να συντηρηθεί ωστε να μην καταστραφεί. Απεικονίζει στο κέντρο τον Άγιο έφιππο στην πάλη του με τον Δράκοντα και γύρω-γύρω σκηνές από την ζωή του.

Αγίος Γιώργος είναι στο κέντρο ακριβώς του χωριού, Είναι θολωτή Εκκλησία κτισμένη με πελέκια. Μοναδικής ομορφιάς Εκκλησία, κόσμημα αληθινό για το χωριό και ολόκληρη την περιοχή.
Η σημερινή Εκκλησία έχει κτισθεί στη θέση όπου παλιότερα υπήρχε μικρός ναός. Κτίστηκε από συνδρομές των χωρικών και μόνο με τη μοναδική τέχνη που κατείχαν οι τεχνίτες της πέτρας από το χωριό ΚΕΦΑΛΑ όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την κεντρική πύλη.
Μεγάλο μέρος των τοίχων της Εκκλησίας έχει καλυφθεί από ασβέστη ο οποίος σήμερα έχει σχεδόν αφαιρεθεί φέρνοντας στο φως και σε μας τη μοναδική ομορφιά και τέχνη της ...
Πασίγνωστη είναι η γλυκόλαλη καμπάνα της Εκκλησίας με τα δύο σήμαντρα πάνω στο πανέμορφο καμπαναριό.
Στη βόρεια πύλη της Εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή:

«ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΑΙ». 1888

Ο τοίχος αυτός λόγω κακής θεμελίωσης του έπεσε το ίδιο βράδυ που η Εκκλησία παραδόθηκε στους χωρικόυς από ένα δυνατό αέρα και ξανακτίστικε από τον ίδιο μάστορα με περίσια φροντίδα.

 

 

Τα παρακάτω ηχητικά ντοκουμέντα παραχωρήθηκαν από τον γηραιότερο άνθρωπο της περιφέρειας, τον Πέτρο Κλαψινό (Κουδουνιάρης), γεννηθείς 05-04-1906.Ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γεράνι και είναι πράγματι πολύτιμες οι πληροφορίες που μας δίνει για πολλές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας όπως την Τουρκοκρατία, την Γερμανική κατοχή καθώς και πληροφορίες που αφορούν την καταγωγή και την ιστορία των οικογενειών του χωριού. Οι πληροφορίες του προέρχονται τόσο από προσωπικές του εμπειρίες, αφού έχει λάβει μέρος σε πολέμους και έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά, όσο και από αφηγήσεις των παλαιότερων που θυμάται με απίστευτη για την ηλικία του διαύγεια και λεπτομέρεια. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσε και για το πολύτιμο υλικό που ευελπιστούμε να μείνει παρακαταθήκη για τους νεώτερους. Η συνέντευξη πάρθηκε στη κατοικία του στο Γεράνι, στις 12-07-09 από τους Αποστόλη Αποστολάκη και τον Γιώργο Μαρινάκη και παρατέθηκε αυτούσια.

Το έθιμο του Καρναβαλιού στο τόπο μας εμφανίζεται από τις αρχές του 19ου αιώνα, φέρνοντας επιρροές από την ενετοκρατία και την Αραβοκρατία. Το έθιμο της καμήλας, που αναβιώνει, σε πολλές περιοχές όπως και στο Γεράνι, προήλθε από την περιέργεια και τον θαυμασμό των ανθρώπων για το πρωτοεμφανιζόμενο ζώο που κουβαλούσαν οι Άραβες κατακτητές μαζί τους. Πολλά κείμενα αναφέρουν πως οι άνθρωποι τότε, προσπαθώντας να μιμηθούν τις σαρμπαντίνες και τα κομφετί που πετούσαν οι Ενετοί τις Απόκριες, αυτοί πετούσαν νεράτζια.Τα χρόνια πέρασαν αλλά παρ΄όλα αυτά το Γεράνι εξακολουθεί να κρατά τα ήθη και τα έθιμα της τοπικής παράδοσης και κάθε χρόνο τα αναβιώνει με επιτυχία. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, η νέα γενιά του χωριού, κατάφερε να κάνει ξακουστό το Καρναβάλι της καθαρής Δευτέρας στο Γεράνι, διεκδικώντας με αξιώσεις, μια θέση στη προτίμηση των κατοίκων όλου του νησιού.

Περισσότερα Άρθρα...