Έθιμο του Αγίου Γεωργίου

Πολιούχος του χωριού είναι ο Αϊ-Γιώργης και τιμώντας τη μνήμη του κάθε χρόνο στη γιορτή του, οι Γερανιώτες και όχι μόνο, μετά την καθιερωμένη λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας, απολαμβάνουν, στο προαύλιο της εκκλησίας πλούσιο γεύμα ,που προσφέρει ο πολιτιστικός σύλλογος.

Η μέρα του Αγίου Γεωργίου θεωρείται τοπική αργία και τα σχολεία στο Γεράνι είναι κλειστά.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που είναι και το προσκηνητάρι της εκκλησίας είναι βυζαντινής τέχνης και φέρει ίχνη πυρκαγιάς στην πίσω πλευρά. Είναι ένα αριστούργημα τέχνης που θα πρέπει να συντηρηθεί ωστε να μην καταστραφεί. Απεικονίζει στο κέντρο τον Άγιο έφιππο στην πάλη του με τον Δράκοντα και γύρω-γύρω σκηνές από την ζωή του.

Αγίος Γιώργος είναι στο κέντρο ακριβώς του χωριού, Είναι θολωτή Εκκλησία κτισμένη με πελέκια. Μοναδικής ομορφιάς Εκκλησία, κόσμημα αληθινό για το χωριό και ολόκληρη την περιοχή.
Η σημερινή Εκκλησία έχει κτισθεί στη θέση όπου παλιότερα υπήρχε μικρός ναός. Κτίστηκε από συνδρομές των χωρικών και μόνο με τη μοναδική τέχνη που κατείχαν οι τεχνίτες της πέτρας από το χωριό ΚΕΦΑΛΑ όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την κεντρική πύλη.
Μεγάλο μέρος των τοίχων της Εκκλησίας έχει καλυφθεί από ασβέστη ο οποίος σήμερα έχει σχεδόν αφαιρεθεί φέρνοντας στο φως και σε μας τη μοναδική ομορφιά και τέχνη της ...
Πασίγνωστη είναι η γλυκόλαλη καμπάνα της Εκκλησίας με τα δύο σήμαντρα πάνω στο πανέμορφο καμπαναριό.
Στη βόρεια πύλη της Εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή:

«ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΑΙ». 1888

Ο τοίχος αυτός λόγω κακής θεμελίωσης του έπεσε το ίδιο βράδυ που η Εκκλησία παραδόθηκε στους χωρικόυς από ένα δυνατό αέρα και ξανακτίστικε από τον ίδιο μάστορα με περίσια φροντίδα.